Pięć zespołów ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tych wzięło udział w Finale Konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się 30 listopada 2023 w hotelu Narvil w Serocku;
Wszyscy finaliści Konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach.
Poziom był bardzo wyrównany, o czym świadczą niewielkie różnice w punktacji między poszczególnymi zespołami.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom finału Konkursu!
Oto lista zwycięzców pierwszej edycji:
- miejsce zdobył zespół: Dominika Molenda i Alan Józefiak
z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
Za danie: „Kukurydziany raj” – filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo. - miejsce dla zespołu: Natalia Goździk i Oskar Radoła
z Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich z Bydgoszczy
Za danie: 'Zagubieni w kukurydzy” – dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty, espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych, fond pomidorowy - miejsce zespół: Amelia Słanek i Weronika Kula
z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
Za danie: ”Kukurydziane cudo”- kurczak sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ
- miejsce zdobył zespół:
Dominika Molenda i Alan Józefiak
z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
Za danie:
„Kukurydziany raj” – filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.
2. miejsce dla zespołu:
Natalia Goździk i Oskar Radoła
z Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich z Bydgoszczy
Za danie:
„Zagubieni w kukurydzy” – dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty, espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych, fond pomidorowy.
3. miejsce zespół:
Amelia Słanek i Weronika Kula
z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
Za danie:
”Kukurydziane cudo”- kurczak sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ