Regulamin I edycji konkursu / 2023

Pięć zespołów ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tych wzięło udział w Finale Konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się 30 listopada 2023 w hotelu Narvil w Serocku;

Wszyscy finaliści Konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach.

Poziom był bardzo wyrównany, o czym świadczą niewielkie różnice w punktacji między poszczególnymi zespołami. 

Gratulujemy wszystkim uczestnikom finału Konkursu!

Oto lista zwycięzców pierwszej edycji: 

  1. miejsce zdobył zespół: Dominika Molenda i Alan Józefiak
    z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
    Za danie: „Kukurydziany raj” – filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.
  2. miejsce dla zespołu: Natalia Goździk i Oskar Radoła
    z Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich z Bydgoszczy
    Za danie: 'Zagubieni w kukurydzy” – dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty, espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych, fond pomidorowy
  3. miejsce zespół: Amelia Słanek i Weronika Kula
    z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
    Za danie: ”Kukurydziane cudo”- kurczak sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ

 

Zdobywcy pierwszego miejsca
  1. miejsce zdobył zespół:
    Dominika Molenda i Alan Józefiak

z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu

Za danie:
„Kukurydziany raj” – filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.

Zdobywcy II miejsca

2. miejsce dla zespołu: 
Natalia Goździk i Oskar Radoła 

z Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich z Bydgoszczy 

Za danie: 
„Zagubieni w kukurydzy” – dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty, espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych, fond pomidorowy.

Zdobywczynie III miejsca

3. miejsce zespół: 
Amelia Słanek i Weronika Kula 

z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach

Za danie:
”Kukurydziane cudo”- kurczak sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ