Informacje i ogłoszenia
Tutaj sprawdzisz najnowsze informacje na temat konkursu.
Laureaci II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”
Znamy już wyniki finału II edycji konkursu "Kukurydziane inspiracje". W tym roku do finału z pośród 29 zgłoszonych zespołów zakwalifikowały się bardzo mocne drużyny z Kielc, Brzostowa, Częstochowy,...
Wyniki I etapu kunkursu „Kukurydziane inspiracje” 2024
Szanowni Państwo! Jury I etapu konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje” spośród 29 zgłoszeń wybrało 5 zespołów, które zmierzą się w finale konkursu. Jury oceniało przesłane zgłoszenia pod...
Regulamin I edycji / 2023
§1 POSTANOWIENIA OGÓLNE Organizatorem Konkursu „Kukurydziane inspiracje” (zwanego dalej Konkursem) jest Polski Związek Producentów Kukurydzy wpisany do Krajowego Rejestru Sądowego jako Rolnicze...
Sprawdź się i przygotuj swoje danie z kukurydzy
Wygraj 4 000 zł !
Zaprezentuj swoje kulinarne umiejętności i zainspiruj innych swoimi pomysłami na dania z kukurydzy. III edycja konkursu to szansa na zdobycie cennych nagród oraz uznania wśród pasjonatów gotowania. Przygotuj wyjątkowe przepisy, które zachwycą jury i pokażą, jak wszechstronna i zdrowa jest kukurydza.
Czekamy na Twoje zgłoszenie!
Dzięki Konkursowi „Kukurydziane Inspiracje” Polski Związek Producentów Kukurydzy promuje kukurydzę i przyczynia się do rozwoju młodych talentów kulinarnych.
Poznaj zasady konkursu!
Konkurs jest przeznaczony dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu kulinarnym. Uczestnicy w dwuosobowych zespołach wykonają danie i deser z kukurydzy w różnych postaciach.
Poznaj zasady konkursu!
Co trzeba zrobić?
Przygotuj danie oraz deser z kukurydzy
Danie konkursowe składać się będzie dania głównego oraz deseru przygotowanego z wykorzystaniem kukurydzy pod różnymi postaciami. Kukurydza lub jej pochodne (mączka kukurydziana, popcorn, kasza, całe ziarno itp.) muszą stanowić co najmniej 70% dania. Organizator zastrzega , że w skład konkursowych dań nie mogą wchodzić takie składniki jak: mięso, ryby.
Przepis musi spełniać co najmniej jedno z kryteriów:
Oryginalny smak, dzięki połączeniu kukurydzy
z innymi składnikami.
Walory odżywcze i dietetyczne dzięki wykorzystaniu naturalnych właściwości kukurydzy.
Łatwość przygotowania, dzięki wykorzystaniu
produktów tanich i powszechnie dostępnych.
Co musisz wiedzieć?
Warunki udziału i zgłoszenia
Zgłoszenia do konkursu można przesyłać
od 02.09 do 31.10.2025 r. przez formularz na stronie.
Zgłoszenie do konkursu musi zawierać:
-
Dane członków zespołu w postaci imion i nazwisk oraz adresów e-mail do członków zespołu.
-
Nazwę szkoły, którą reprezentują uczestnicy.
-
Tekst przepisu wraz z opisem przygotowania i listą potrzebnych produktów oraz listę sprzętu, koniecznego do przygotowania dania przesłany w formularzu lub załączony w pliku tekstowym.
-
Zdjęcie gotowej, wykonanej przez zespół potrawy konkursowej załączone do formularza.
-
Link do krótkiego filmiku z przygotowania potrawy konkursowej. Film należy zamieścić na jednym z portali z materiałami filmowymi typu YouTube lub Vimeo, a następnie przesłać do Organizatora link do filmu (umieszczony w polu formularza lub w wiadomości e-mail na adres: konkurs@kukurydza.info.pl
Finał konkursu
Finał konkursu
Do finału zostanie zakwalifikowanych pięć zespołów. Lista zakwalifikowanych zespołów zostanie ogłoszona 8 listopada 2025 r. Finał Konkursu odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie k/Warszawy. Organizator dofinansuje koszt przejazdu Finalistów konkursu z miejsca ich zamieszkania do miejsca, w którym będzie przeprowadzony finał konkursu.
Kontakt
Zgłoszenia przyjmujemy od 25 kwietnia do 25 lipca przez formularz na stronie.
W razie pytań lub problemów z przesłaniem formularza prosimy o kontakt na adres email: konkurs@kukurydziane-inspiracje.pl



